Mesečni arhiv: junij 2024

PODELITEV PRIZNANJ MALI SONČEK

Vso leto smo pridno telovadili in izvajali športne dejavnosti, tako so si vsi otroci našega vrtca prislužili priznanja projekta Mali sonček. Otroci, ki bodo v jesen zakorakali v šolo, so prejeli medalje in knjižice, v katerih so označene dejavnosti, ki so jih v vrtcu opravili (pohodi, krosi, vožnja s poganjalci, igre v vodi, igre na snegu …).

Priznanja in medalje je podelil uspešen atlet – metalec krogle in kladiva Jurček Korpič Lesjak. Predstavil nam je pomembnost športa ter gibanja in približal svojo uspešno športno kariero.

Skupaj z Jurčkom smo se odpravili na igrišče vrtca, pokazal nam je pravilno razgibavanje, nato se se otroci tudi sami preizkusili v metanju vorteksa.

Jurčku se za prijetno dopoldne iskreno zahvaljujemo.

Na travniku

Izvedli smo prav posebni dan v okviru projekta Petkov dan odprtih vrat.

31.5.2024, smo v bližini vrtca, na nivoju vrtca izvedli dejavnost Na travniku. Otroci so imeli na voljo pestre dejavnosti.

Otroke smo motivirali z naslovnico knjige ČUDO JE PADLO Z NEBA (Brata Fan). Na naslovnici so bile travniške živali, ki smo jih poimenovali. Otroci so poslušali pripovedovanje zgodbice po ilustracijah in spoznavali travniške živali. Po poslušanju smo otroke povabili, da si vzamejo pripomočke za opazovanje živali. Otroci so izbirali med povečevalnimi lupami, opazovalnimi lončki, mrežami za lovljenje metuljev… Pripomočkov je bilo dovolj za vsakega otroka.

Prav vse skupine vrtca je dejavnost zelo pritegnila. Otroci so se gibali po travniku in iskali živali. Nekaj živali (pajek, metulj, kobilica, mravlja, vešča in tudi deževnika) smo položili v opazovalni lonček z lupo in so jih otroci opazovali v povečanem merilu. Otroci so imeli na razpolago tudi različne fotografije travniških živali, ki so jih prav tako pritegnile. Ko so ulovili mravljo so poiskali fotografijo z opisom živali. Otroci so pri dejavnosti časovno zelo dolgo vztrajali saj so se na travniku pojavljale vedno nove in nove živali.

V okviru dejavnosti Na travniku so otroci imeli na voljo tudi risanje s kredo po asfaltni površini. Z motivacijo opazovanja narave okoli nas, naštevanja živih bitij ki jih v tem letnem času srečujemo, opazujemo, so otroci prosto risali s kredo. Otroci so se razporejali po celotni površini, na voljo so imeli ogromno površino za ustvarjanje. Mlajši otroci so potrebovali nekoliko pomoči v smislu dodatne motivacije kot npr. Risanje živali s strani strokovne delavke, in so nato ugibali za katero žival gre, ter nadaljevali z risanjem/barvanjem. Tudi trajanje dejavnosti se je stopnjevalo s starostjo otrok.

Pri gibalnih dejavnostih so otroci sprva opazovali in poimenovali fotografije travniških živali nameščenih na lesenem količku (gosenica, kobilica, štorklja in pajek) in izdelanih iz odpadnega materiala (čebelica, pikapolonica in gosenica).

Po demonstraciji so oponašali gibanje živali na travniku, skakali s sonožnimi poskoki kot kobilica iz obroča v obroč, hodili med vrvmi in istočasno dvigali noge kot štorklja, lovili ravnotežje in sprotno pobirali živali nameščene ob zunanji strani vrvi ter jih odlagali v košaro na cilju. Plazili so se skozi tunel kot gosenica, mirovali v pajkovi škatli, prepevali/pripevali pesmice o živalih (Pikapolonica, Gosenica …), sodelovali pri pospravljanju rekvizitov.

Na travniku smo imeli za otroke pripravljeno tudi dejavnost barvanja kamenčkov. Otroci so lahko barvali z barvicami ali flomastri. Mlajši otroci so za ustvarjanje imeli pripravljenih nekaj idej v obliki plakata. Kamenčki so postali mavrični in pisani z različnimi vzorci. Spremenili so se v pikapolonice, rožice, različne travniške prebivalce, … Sive kamenčke so otroci s svojo ustvarjalnostjo oblekli v barve in na tak način bogatili svojo ustvarjalnost.