MAVRICA

POROČILO TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE

V skupini MAVRICA smo sodelovali v TEDNU KULTURNE DEDIŠČINE, ki je trajal OD 25. 9. DO 9. 10. 2021. Tema letošnjega TKD je bila DOBER TEK! Namen sodelovanja je bil, da otroke seznanimo z prehranjevanjem naših prednikov, navadah prehranjevanja, pridelavo in predelavo živil, starimi posodami…

Kot izhodišče in motivacija za pogovore in dejavnosti smo spoznali češko pravljico LONČEK KUHAJ! Pravljica je bila otrokom zelo zanimiva. V njej smo se srečali z različnimi otrokom neznanimi besedami, ki smo si jih razložili (beráč _zelo reven človek; obèd  – kosilo; vdóva  –žena, katere mož je umrl; bájta  –majhna, preprosta hiša, suhljád  – suho, odpadlo vejevje; kášajed iz oluščenega prosa; ízba  – soba, navadno manjša).

Pravljico smo si ogledali tudi kot animirano risanko v angleščini. Otrokom je bila pravljica zelo všeč in so povedali, da bi si tudi oni želeli čarobni lonček.

Sledile so različne dejavnosti povezane z zgodbico. Otroci so ilustrirali čarobni lonček, preko različnih nalog so reševali labirint kako deklica pride do lonca, ugotavljali so zaporedja dogodkov v pravljici, risali vzorce na posodo, izdelali so si naprstne lutke in odigrali prizore iz pravljice.

Ogledali smo si kratek film o lončarskih izdelkih, kjer smo izvedeli kje dobimo glino in kako iz gline naredimo lončeno posodo. Vsak izmed otrok si je lončeno posodo naredil tudi sam.

Skupaj s skupino MEHURČKI smo se odpravili do stare cimprače, kjer so otroci spoznali kako so ljudje živeli nekoč. Otroke je predvsem presenetila mjhnost hišice in opremljenost le te. Lastnik stare cimprače g. Lenart Hanželič nam je povedal zgodovino stare hiške in nam razkazal notranjost. Tam smo lahko videli tudi delček kuhinje in nekaj starih posod, ki so jih uporabljali nekoč.

K sodelovanju smo povabili tudi starše otrok in jih prosili, da nam prinesejo čim več starih receptov, zapisov kako so se prehranjevali nekoč. Ker se nam je tema zdela zelo zanimiva bomo z njo nadaljevali skozi celo šolsko leto in tako počasi spoznavali zgdovino prehrane naših prednikov. S temo bomo nadaljevali v projektu PISKER, KUHAJ!

Fotografija in zapis: Andreja Žnidarič