ERASMUS+

PODGORCI, 14. 03. – 18. 03. 2022

SODELOVANJE ZA INKLUZIJO

C2 Kratkoročno skupno usposabljanje osebja iz Portugalske, Grčije, Italije, Hrvaške in Slovenije v Podgorcih

Gostitelj: Vrtec Podgorci, Slovenija

Udeleženci projekta Erasmus+ so se prvi dan srečanja v vrtcu najprej seznanili s potekom kratkoročnega usposabljanja, sledil je sprejem pri županu občine Ormož.

Predstavitev kratkoročnega usposabljanja:

  • izobraževalni sistem za otroke s PP v Sloveniji – poudarek za otroke s PP v predšolski vzgoji (S. Mori, T. Vernik Trofenik),
  • predstavitev vrtca – osnovni podatki o vrtcu, program in vizija vrtca, rutinske dejavnosti v vrtcu, dodatne in obogatitvene dejavnosti, program dela strokovnih organov vrtca, svetovalna služba v vrtcu … (M. Šoštarič),
  • predstavitev gozdnih dejavnosti v vrtcu in pogovor o posebnih možnostih programa Gozdni vrtec pri izboljšanju individualiziranega pristopa in vključevanja potenciala (A. Žnidarič),
  • predstavitev dejavnosti – senzorna stimulacija (M. Bujan),
  • predstavitev programa Gozdni vrtec – pogovor o posebnih možnostih tega programa pri izboljšanju individualiziranega pristopa in vključevanja potenciala, predstavitev gozdnih dejavnosti v Vrtcu Podgorci (A. Žnidarič),
  • predstavitev in ogled Jeruzalema – prikaz možne dejavnosti z otroki z vključevanjem staršev.

Otroci skupine Mavrica so skupaj s starši udeležencem projekta Erasmusa+ predstavili tudi kako naravno okolje blagodejno vpliva na  otroke.

Otroke je v gozdu čakalo presenečenje. Ob prihodu otrok v gozd so otroci opazili nova igrala. V gozdu jih je prav tako čakalo pismo. Z radovednostjo so prisluhnili pismu v katerem je gozdni škrat nagovoril otroke. Otroci so preko pisma izvedeli, da so jim igrala naredili prijatelji našega škrata.  Največje presenečenje za otroke pa je bilo, da je bil prav tisti dan čaroben dan, ki je otrokom lahko uresničil željo, da vidijo škrata. Potrebno je bilo izgovoriti čarobne besede »MIVI CIVI ŠKRAT OŽIVI«, s čarobno paličico narisati krog in zapeti pese. Ko so otroci vse to naredili se jim je zelo plaho pokazal škrat. Ampak kaj kmalu se je opogumil in z otroki postal pravi prijatelj. Predstavil jim je vsa igrala in razložil pravila, ki jih morajo upoštevati pri igri na igralih. Ob slovesu je dobil velik objem ter se odpravil domov.

Svetovalki ga. H. Klobasa in mag. M. Lovše iz zavoda za šolstvo sta nam podrobneje predstavili inkluzivno vzgojo in izobraževanje v predšolskem obdobju in inkluzivno izobraževanje v Sloveniji.

Direktorica zavoda VITIS (Center za izobraževanje, usposabljanje in rehabilitacijo Ptuj) Darja Dovečar je predstavila poklicne možnosti oseb s posebnimi potrebami, obenem pa tudi možnosti socialnega vključevanja.

Ravnateljica OŠ Ljudevita Pivka ga. Lidija Marin in vodja Erasmus projektov na šoli ga. Tanja Nikolovski sta nam predstavili delovanje njihove šole – zakonsko podlago za delovanje šole. Veliko smo izvedeli o njihovih projektih. Sledil je ogled šole. Šola ponuja otrokom s posebnimi potrebami bogate prostore, materiale in sredstva za njihovo delovanje in učenje otrok s posebnimi potrebami. Vseskozi je potekala diskusija in primerjanje sistemov v Grčiji, Italiji, Portugalski in Sloveniji. Za vse udeležence je bil obisk šole velika in lepa izkušnja.

Zadnji dan skupnega usposabljanja smo namenili srečanju v naravnem okolju – srečanje smo izvedli na Rogli in se sprehodili med krošnjami dreves. Na ta način je bil udeležencem projekta Erasmus+ predstavljen program gozdnega vrtca oz. prikaz možne dejavnosti z otroki z vključevanjem staršev.

POSNETEK

ČLANEK ŠTAJERSKI TEDNIK

PRISPEVEK RADIO PRLEK