DAN ZA VARNOST

V tednu od 15. do 19. aprila smo v vseh skupinah pozornost namenili temi o varnosti. Ta tematski teden smo kar poimenovali “DAN ZA VARNOST”.

Predčasno, v petek prejšnjega tedna, so nas presenetili reševalci ZD Ormož. Pričakovali smo jih tudi v okviru zdravstveno preventivne vzgoje. Obisk je sicer bil kratek, vendar zelo intenziven in zanimiv. Nekateri pogumni smo se preizkusili v vlogi ponesrečenca in si ogledali še notranjost reševalnega vozila.

V ponedeljek smo se pogovarjali o naravnih in drugih nesrečah, koga v teh primerih prosimo za pomoč in kako (klicna številka 112), kdo oz. katere varnostne službe vse lahko pomagajo in na kakšne načine. S pomočjo projekcije in spleta smo si ogledali fotografije predstavnikov teh služb, se seznanili z njihovimi simboli, značilnimi uniformami in vozili… Vse te smo povabili v goste, da so nam predstavili tudi svoje delo, naloge, odgovornosti in poklic.

Ogledali smo si tudi spletno stran za otroke “Za zaščito in reševanje”, ki jo priporočamo v ogled tudi staršem, na naseldnji povezavi: http://www.sos112.si/jezek.html

V torek so nas obiskali pripradniki Slovenske vojske, ki so nam predstavili poklic vojaka in njegovo vlogo v naravnih nesrečah. Ugotovili smo, da ta poklic zahteva stalno fizično pripravljenost in kondicijo, natančnost, potrpežljivost,… Vse te značilnosti smo preizkusili tudi sami na poligonu, ki so nam ga pripravili gostje.

V sredo so nas obiskali policisti in policistke PP Ormož. Predstavili so nam vozila, ki jih uporabljajo, povedali veliko o varnosti v prometu ter o svojem delu v vlogi varovanja in zaščite.

V četrtek so nas obiskali gasilci. Pravzaprav smo izvedli nenačrtovano evakuacijo z reševanjem. Med požarom (izmišljenim seveda) sta v vrtcu ostali vzgojiteljica in deklica. Gasilci, ki so prišli “v intervencijo”, so ju iz vrtca rešili skozi okno. Pri tem so uporabili zaščitne maske, nosila in vso drugo opremo, ki jo potrebujejo za reševanje iz požara ter jima nudili prvo pomoč. Po evakuaciji smo si ogledali še obe gasilski vozili, poučili smo se o in preizkusili v gašenju požara, ter pomerili nekatere dele obvezne gasilske opreme. Več v galeriji.

V petek smo pričakovali prav poseben obisk- psa reševalca z vodnikom. Žal je vodnica zbolela, tako da smo dogovorjeni za drug termin. Svoje vtise bomo objavili po njunem obisku.